mozaBook za Windows je komercijalni softer koji se veže uz računalo u učionici (stolno ili prijenosno), povezano s pametnom pločom, zaslonom ili projektorom i namijenjen je prvenstveno nastavnicima. Obuhvaća sve funkcije potrebne za pripremu i kreiranje nastavnih sadržaja i izvođenje digitalne nastave u interakciji s učenicima. Instalacijski paket može se preuzeti s mrežnog sustava mozaWeb, nakon čega je potrebno aplikaciju instalirati i aktivirati. Nakon prve instalacije aplikacije ne računalo, moguće je aktivirati probnu licencu u trajanju od 30 dana. Nakon tog roka, aplikaciju je potrebno aktivirati aktivacijskim kodom kupljene licence. Licence za aplikaciju načelno kupuju škole za svoje učionice i nastavnike koji će ju koristiti, a kupovinu je moguće izvršiti ovdje.


POSTUPAK PREUZIMANJA I INSTALACIJE APLIKACIJE MOZABOOK:

  1. U vašem internetskom pregledniku unesite adresu www.mozaweb.com/hr te u glavnom izborniku pod stavkom Trgovina > Obrazovni programi kliknite na "mozaBook".

  2. Na stranici s informacijama o mozaBooku kliknite na gumb "Preuzimanje mozaBooka". Otvoriti će se stranica u kojoj se određuju parametri preuzimanja, kao što su vrsta instalacije i odabir poslužitelja. Od Vas će se zatražiti i upisivanje podataka kao što su ime, adresa e-pošte i država. Napomena: ako ste se prije toga postupka registrirali i prijavili u sustav mozaWeb, te informacije nećete morati upisivati već će biti popunjene automatski.

  3. Tip instalacije odaberite prema vašim trenutnim potrebama i uvjetima. Mala instalacija zauzima oko 400 megabajta memorijskog prostora i prikladna je u uvjetima sporijeg pristupa Internetu. Time će se instalirati samo jezgra programa a svi dodatci preuzimat će se naknadno prema potrebi. Velika instalacija sadržava jezgru i sve dodatke u jednom paketu (oko 2 gigabajta) pa neće biti kasnijih preuzimanja (osim naknadnih nadogradnji aplikacije). Ovu instalaciju preporučujemo u svim regularnim uvjetima, a posebice ako imate bržu internetsku vezu i dovoljan memorijski kapacitet računala ili uređaja na kojeg preuzimate, kao i u slučaju da kasnije nećete biti u mogućnosti pristupiti Internetu.

  4. Odabir poslužitelja ovisit će o izračunu brzine preuzimanja koji će se prikazati kraj svakog navedenog poslužitelja. U pravilu, najbrži poslužitelj bi trebao biti onaj koji odgovara regiji najbližoj vašoj lokaciji.

  5. Kliknite na gumb "Preuzimanje". Pokrenut će se postupak preuzimanja prema postavkama vašeg internetskog preglednika (na automatsku lokaciju za preuzimanja ili s prethodnim upitom za lokaciju).

  6. Po završetku preuzimanja pokrenite instalacijsku datoteku s lokacije na kojoj je preuzeta i pratite upute na zaslonu. Nakon instalacije pokrenite aplikaciju mozaBook (najčešće klikom na prečac unutar izbornika Start, na traci sa zadatcima (taskbar) ili radnoj površini (desktop), ovisno o tome gdje ste odabrali postaviti prečac).

  7. Pri prvom pokretanju aplikacija će zatražiti unos aktivacijskog licencnog koda ili odabir probne (demo) licence u trajanju od 30 dana. Ako ste kupili ili dobili aktivacijski licencni kod, upišite ga. U protivnom, odaberite probnu verziju, pa ju možete aktivirati kodom naknadno, sve dok ne istekne probni rok. Napomena: probnu verziju možete upotrijebiti samo jednom na računalu na kojem je instalirana aplikacija.

  8. Nakon aktivacije licence, mozaBook će zatražiti povezivanje s Vašim mozaWeb korisničkim računom. Ako ste već registrirani na mozaWeb, odaberite opciju "Dodajte vaš mozaWeb račun" te upišite adresu e-pošte s kojom ste se registrirali (ili korisničko ime koje Vam je dodijeljeno pri registraciji) i lozinku. Ako niste prethodno registrirani, možete to napraviti direktno iz mozaBooka klikom na opciju "Stvaranje novog mozaWeb računa". Ako ne želite povezati mozaBook s Vašim mozaWeb računom, možete preskočiti taj korak klikom na opciju "Preskoči", uz napomenu da time neće imati mogućnost pristupa vašim dokumentima spremljenim na mrežni sustav mozaWeb i drugim funkcijama za koje je potreban mozaWeb račun. Više o registraciji na mozaWeb pročitajte ovdje.

  9. Sljedeći korak je kreiranje lokalnog korisnika. To je profil osobe koja koristi mozaBook na računalu na kojem je instaliran (otuda i naziv "lokalni"). Barem jedan lokalni korisnik mora biti kreiran kako bi se aplikacija koristila. Naknadno, može se kreirati neograničen broj korisnika i svaki će imati opciju povezivanja sa svojim mozaWeb računom. Funkcionalnost višestrukih lokalnih korisnika postoji zbog toga što jedno učioničko računalo može koristiti više nastavnika. Kreiranje lokalnog korisnika podrazumijeva odabir neke od ponuđenih sličica (avatara), unos imena i lokalnu lozinku. Korisničko ime i lozinka lokalnog korisnika može biti jednostavnija od lozinke mozaWeb račun, jer je svrha lokalne lozinke olakšavanje i ubrzavanje prijave u mozaBook. Lokalni korisnik će se svaki puta prijavljivati u sustav pri pokretanju mozaBooka odabirom svojeg avatara i upisivanjem lokalne lozinke. Korisna informacija: za prijavu lokalnog korisnika, uvijek će funkcionirati i vaša mozaWeb lozinka, bez obzira što ste odabrali kao lokalnu lozinku! Napomena: možete i isključiti postavku upisivanja lokalne lozinke kod prijave (na vlastitu odgovornost).

  10. Potvrđivanjem lozinke lokalnog korisnika i slaganjem s uvjetima korištenja (označavanjem kućice) mozaBook vas vodi na početni zaslon gdje možete odabrati publikaciju te započeti s radom.

VAŽNO! Ako se u postupku aktivacije pojavi bilo koja informacija da aplikaciju nije moguće aktivirati, provjerite moguće situacije na Otklanjanje poteškoća ili se obratite našoj Korisničkoj službi.