Tvrtko Vujić

Paklene priče

Tvrtko Vujić rođen je 24. rujna 1972. godine u Pečuhu kao Szilard Balogh. Kada je započeo rat na prostorima bivše Jugoslavije, odjednom se našao u Hrvatskoj, u Vukovaru, Osijeku i drugim mjestima Slavonije i počeo izvješćivati za Mađarsku televiziju, ali i za druge kuće kao što su BBC i CNN. Vjerojatno mu je upravo to pomoglo da postane najmlađim dobitnikom Pulitzerove nagrade 1992. godine. Član je međunarodne novinarske udruge, 1998. dobio je i drugo prestižno priznanje, Hemingwayevu nagradu.

U knjizi Paklene pričeTvrtko Vujić objavljuje pisanu, "tekstualnu" verziju svojih najuspješnijih reportaža. U Paklenim pričama pratimo pripovjedača, svjedoka i sudionika opisanih događaja, kroz čiju se svijest sve prelama. Kao da Tvrtko Vujić želi reći: Morate mi vjerovati, sve sam vidio svojim očima! I doista, katkad nam se čini da smo i mi na mjestu događaja i doživljavamo senzacije kakve je autor ove knjige doživljavao.

Tvrtko Vujić danas je jedan od najpoznatijih novinara u Mađarskoj. Njegova osoba, njegove televizijske reportaže i knjiga Paklene priče nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Knjiga Paklene priče mađarski je bestseler.

Iz pogovora Stjepana Blažetina