ČASOPIS ZA UČITELJE HRVATSKOGA JEZIKA

ZAGOVOR jezika hrvatskoga

Ovaj smo novi, četvrti broj Zagovora usmjerili važnoj temi odgoja. Što je odgoj (u) nama i kako ga (kao učitelji) prenosimo učenicima; gdje smo u odnosu prema drugima? Primjeri dobre prakse (kako se uobičajilo reći) predstavljeni su u nekoliko važnih tema. Obradovat će vas, čvrsto vjerujemo, svaka od njih.

Teme su suvremene. Svevremene.


- Može li cijeli svijet postati učionicom, odnosno kako približiti ilirsko doba učenicima?

- Kako neutabani putovi vode k znanju?

- Možemo li „spasiti” izgubljen čitateljski naraštaj?

- Kako integrirana nastava može povezati dvije škole?

- Što je učenicima „bezbolan” sat?

- Po čemu je Noršić Selo jedinstvena škola?

- Kako multikulturalnost i internacionalnostgrade bolju školu.


U rubrici Inter nos svaki nam broj Zagovora donosi zanimljive sugovornike, intelektualce snažne misli i jasnih stavova, osobe čija ćemo razmišljanja (i ne složimo li se) uvijek rado počuti, ponovo pročitati i o njima promišljati. U razgovoru s Hrvojem Hitrecom saznajte zašto nam je sve u jeziku. Mir, pomirba, mirenje važne su odgojne metode, a što o ˝pomirbi˝ Bogoslava i Miroslava piše prof. dr. sc. Sanda Ham, pročitajte u rubrici Jezične i književne teme.

U nekim se člancima izravno dotičemo kulture govora – bismo li se promijenili kada bismo mislili kako govorimo? Znamo li što su croenglish i Sveti govor? Vjerujemo da će vam od koristi biti članci i o čuvarima hrvatske kulture, materijalno depriviranoj djeci, izazovima mentorstva, školskim europskim projektima i finskom obrazovnom sustavu.

Četvrti smo broj Zagovora obogatili posebno tiskanim dodatkom, brošurom Opisnici za jezično izražavanje koje su osmislili dr. Srećko Listeš iz Splita i Linda Grubišić Belina, prof. iz Rijeke, viši savjetnici u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Opisnici objektiviziraju vrjednovanje i u uskoj su vezi s ishodima poučavanja te će pripomoći, nadamo se, svakomu učitelju.

Zahvaljujemo svima koji sudjeluju u stvaranju Zagovora jezika hrvatskoga.

Želimo vam mnogo učiteljske i stvaralačke radosti!

Objavljeno: 22.03.2016

Objavljeno pod: Noviteti