Gostovanje suvremene hrvatske autorice

BOJANA MEANDŽIJA U OŠ EUGENA KUMIČIĆA U SLATINI

Mjesec hrvatske knjige 2016. koje se ove godine odvija pod motom Čitam 100 na sat u Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Slatini započeo je najboljom mogućom aktivnošću koja može poslužiti kao motivacija za čitanje hrvatskih autora, a to je književnim susretom sa suvremenom hrvatskom autoricom Bojanom Meandžijom koja je predstavila svoj autobiografski roman Trči! Ne čekaj me...

Na poziv knjižničarke škole Melite Schmitz Bojana Meandžija književni susret s učenicima od petog do osmog razreda održala je 17. listopada 2016. godine, a u organizaciji Izdavačke kuće Alfa iz Zagreba. U okrilju međuknjižnične suradnje dviju slatinskih osnovnih škola, književnom susretu nazočili su i učenici Osnovne škole Josipa Kozarca sa svojom knjižničarkom Jelenom Martinović.

Bojana Meandžija rođena je 1978. godine u Karlovcu gdje je polazila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine stručni je suradnik u Izdavačkoj kući Alfa iz Zagreba gdje i danas radi.

Prvi roman Veliki kraljević objavila je 2007. godine, a drugi roman Moje..., danas je naslov preoblikovan u Trči! Ne čekaj me..., objavljen je 2009. godine.

Roman Trči! Ne čekaj me... Bojana je napisala sa šesnaest godina u vlažnim prostorijama atomskog skloništa za vrijeme Domovinskoga rata u Hrvatskoj, u njenome rodnom Karlovcu. Budući da je dosta vremena provodila u skloništu, svoje prve rečenice napisala je na sitnim drvenim letvicama, a ti zapisi stoje još i danas.

Bojana Meandžija sve svoje emocije i strahove proživljavanja rata pretočila je u ovaj osjećajan, senzibilan i primjeren roman djeci te se znatiželja o radnji romana i oduševljenje njime mogla osjetiti pri ovome susretu naših učenika i drage nam Bojane. Pokoja suza pojavila se u očima nastavnika koji su se prisjetili ratnih dana borbe za slobodu, domovinu, ali i vlastiti život.

Iako su rekli naši učenici da obično ne vole čitati knjige, ovaj im je roman jedan od najboljih koje su pročitali i preporučuju ga svima za čitanje.

Iskrene zahvale Bojani na dolasku u školu i čestitke na objavljivanju romana na engleskom jeziku koji će biti predstavljen na frankfurtskom sajmu knjiga 2016.

Radujemo se novim Bojaninim romanima koje zasigurno već skriva u svojim ladicama i u svome srcu!

M. Schmitz, knjižničarka

Objavljeno: 17.10.2016

Objavljeno pod: Književni susret