POVODOM DANA HRVATSKOGA JEZIKA

PISAC MEĐU UČENICIMA

Književnost je umjetnost koja mu pomaže da odgovori na pitanja koja muče njegovu dušu.

U ugodnom ozračju OŠ "Čavle" održao se susret učenika 5. - 8. razreda s Dubravkom Jelačićem Bužimskim, hrvatskim književnikom, piscem triju romana za mlade, radiodrama, filmskih scenarija, televizijskih drama i serija, eseja i feljtona. U jednosatnom druženju s osnovcima 17. ožujka 2016.godine, književnik je govorio o tome što piše, kako piše, o čemu voli pisati te o svom privatnom i poslovnom životu.

Postavljajući pitanja, učenici su saznali što pisac voli čitati, koje filmove voli gledati i o čemu voli pisati. Kako su učenici upoznati s njegovim djelom za mlade, Sportski život letećeg Martina, postavljali su pitanja vezana uz djelo: Tko je Martin? Tko je Veronika? Otkud inspiracija za navedeno djelo? Kako određuje naslov knjige koju piše? Koliko dugo piše knjige? Čime se bavi osim pisanjem?
Prisjetio se sjajnih danskih i iranskih filmova, a naglasio da ne bi mogao čitati knjigu sa zaslona jer zaslon računala nema toplinu i bliskost koju pruža knjiga. Napomenuo je da je tijek pisanja dugotrajan proces te da je za dobro pisanje potreban kontinuitet i velika strpljivost. Kada se uhvati pisanja, zaboravlja na izlaske i zabave, sasvim se usredotočuje na pisanje. Književnost je umjetnost koja mu pomaže da odgovori na pitanja koja muče njegovu dušu. Među brojnim piscima koje poznaje ima drage prijatelje s kojima se uvijek rado druži. Istaknuo je iskreno prijateljstvo s Goranom Tribusonom, istaknuo Pavla Pavličića, Nedjeljka Fabrija… Prisjetio se smiješnih anegdota iz osobnog života, o iskustvima koja je stekao družeći se s različitim ljudima te se osvrnuo na televizijsku seriju Razgovor sa sjenama u kojima kao autor i voditelj serije razgovara s mrtvim hrvatskim piscima kako bi se publici približilo stvaralaštvo i djelovanje odabrana pisca.
Ugodno druženje s poznatim hrvatskim književnikom završilo je intervjuom koji je pripremila Maja Marušić, novinarka školskog lista Malin.


Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskoga jezika

Objavljeno: 13.04.2016

Objavljeno pod: Književni susret