NOVO!

Moje lijevo stopalo


Christy Brown rođen je s cerebralnom paralizom, a liječnici su ga otpisali još kao bebu. Usprkos lošim prognozama to je dijete skrivalo iznimno maštovit, osjećajan i snažan um pisca, koji se kasnije pridružio velikanima irske književnosti.

Ovo je Christyjeva priča. On se prisjeća kako se kao dijete borio s invalidnošću, kako je naučio čitati, pisati, slikati i koristiti pisaći stroj, i sve to zahvaljujući svojem lijevom stopalu. Na taj način napisao je i bestseler Down All The Days. Brown u autobiografiji otvoreno progovara o svojim borbama, roditeljima, braći i sestrama, kao i o nadama, strahovima i snovima.

Christy Brown postao je umjetnik poznat širom svijeta zbog svoga umijeća pisanja i slikanja lijevim stopalom. Njegova moć kontroliranja jedinoga dijela tijela koji nije bio nepokretan omogućila mu je ulazak u svijet umjetnosti, iako na mala vrata. Stanje u kojem je Christy Brown proveo život nije rijetko, nažalost mnogi slični njemu nikad ne pronađu put, već odlaze a da čak ni najbliži ne prepoznaju njihove sposobnosti.

Upravo je zato Christy postao važan simbol osoba s invaliditetom dokazujući da je snagom volje i u najtežim okolnostima moguće ostvariti visoka dostignuća.

Knjiga Moje lijevo stopalo postala je hit te je poslužila kao predložak za istoimeni film snimljen 1989. Glavnu ulogu tumači Daniel Day-Lewis, koji je za tu izvedbu osvojio Oscara za najboljega glumca.

Knjigu možete kupiti ovdje:Objavljeno: 26.07.2023

Objavljeno pod: Noviteti