KNJIŽEVNI SUSRET S OMILJENIM PISCEM

BOŽIDAR PROSENJAK U SPLITU, STOBREČU I SINJU

Omiljeni pisac za mlade i Alfin urednik Božidar Prosenjak protekle dane proveo je u Dalmaciji gdje je spojio ugodno s još ugodnijim! Naime, osim što je uživao u morskom zraku i ljepotama mediteranskog kraja, uživao je i u književnim susretima sa svojim dragim prijateljima – učenicima osnovnih škola „Meje“, „Dobri“, „Ravne Njive“, „Stobreč“, „Ivan Lovrić“ i područne škole „Sirobuja“.

Prva postaja bila je OŠ „Stobreč“ gdje su mu toplu dobrodošlicu pripremili učenici 7. i 8. razreda sa svojim profesoricama hrvatskoga jezika Editom Klarić i Anelom Mihovilović, školskom knjižničarkom Marinom Vrvilo i ravnateljicom Marinom Baćak. Znatiželjni učenici pripremili su brojna pitanja koja su im omogućila upoznati gostujućeg književnika i izvan korica njegovih rado čitanih romana.

Književno putovanje nastavilo se u Splitu, u OŠ „Meje“, čiji su učenici i nastavnici autoru pripremili poseban poklon – knjigu koju su sami napisali! Učenici 3. – 8. razreda, školska knjižničarka Sanja Mamić i profesorice hrvatskoga jezika Jugana Selestrin i Marijana Zaro s dragim gostom stvorili su veselu i poučnu atmosferu koja je na najljepši način prikazala smisao ovakvih susreta.

Školska knjižničarka Tanja Lalin književni susret u OŠ „Dobri“ iz Splita upotpunila je ručno ispisanim plakatima koji govore o životu i djelu Božidara Prosenjaka. Pozivu na susret odazvale su se učiteljice razredne nastave, nekolicina predmetnih profesora, ravnateljica Mirjana Dodig i brojni učenici nižih razreda. Moramo istaknuti i desetak učenika viših razreda, članova novinarske sekcije, za koje vjerujemo da će sa zadovoljstvom razigranu i raspjevanu atmosferu (da, bilo je i pjesme!) prenijeti na papir.

Kaže se da u dobrom društvu vrijeme brzo prolazi – a tomu je dokaz književni susret u OŠ „Ravne njive“ u Splitu. Svi su htjeli još malo vremena s dragim gostom! Naš autor oduševio je publiku, učenike 7. i 8. razreda, Aktiv profesora hrvatskoga jezika i školsku knjižničarku Anu Bonači, a našeg autora, uz spomenute sudionike, oduševila je i učenica koja je pripremila svoje dojmove iz romana „Divlji konj“.

Na idućoj postaji autora su širokih ruku dočekali školska knjižničarka Ivana Tabak, profesorice hrvatskoga jezika i učenici 6. i 7. razreda OŠ „Ivan Lovrić“ iz Sinja. Susret je protekao u zabavnoj i poučnoj atmosferi, a Božidar Prosenjak istaknuo je kako bi i knjige trebale biti baš takve: zabavne i poučne. Složit ćete se s nama da njegove knjige to uistinu i jesu!

Posljednji (naravno – vremenski, ne po važnosti!) susret za mjesto radnje imala je PŠ „Sirobuja“ u Splitu gdje su se školska knjižničarka Marija Lončar, učiteljice razredne nastave i učenici nižih razreda svojski potrudili u ulozi domaćina za pamćenje. I uspjeli su! Susret je započeo pjesmom koju su učenici pripremili sa svojom profesoricom glazbene kulture Jadrankom Crnogorac, a osim autora, na pozornicu su stupili i mali glumci koji su svojom izvedbom ulomaka iz lektirnog naslova „Sijač sreće“ na najprikladniji način zaokružili ovo lijepo književno putovanje.

Jer, bili su to trenutci na kojima je „posijano puno sreće“!

Objavljeno: 15.03.2016

Objavljeno pod: Književni susret