Jadranko Bitenc, Ilustracije: Frano Petruša

TWIST NA BAZENU

Radnja romana odvija se u Bregani, gradiću uz slovensku granicu. Započinje krimi-zapletom. Sve se zavrti oko napuštenog bazena s kabinama. Otuda krene tajnovitost i napetost djela. Na djelu je i dječačka klapa s misterioznim imenom. Školske i ljubavne brige i maštanja dvanaestogodišnjaka, problemi u kući s roditeljima ocrtani su bez uljepšavanja. Jadranko Bitenc piše ležerno i s puno humora. Sve djeluje kao da autor gleda svijet oko sebe očima svojih junaka. Rječnik je svojstven tinejdžerima koji žive zaneseni svojim idolima. Očigledna je i autobiografska crta u djelu, koja još više podvlači njegovu autentičnost. Ovaj roman čitateljima, osobito mladima, privlačan je otprve i zato ga prihvaćaju s oduševljenjem.

KRITIKA O DJELU:

Žanrovski raznovrstan – krimić, i socijalan, i ljubavni, ubrojiv je među humorističke romane poradi niza štosova, duhovitosti i ležernosti… U cjelini, on je zanimljiv pokušaj da se uobičajen život 12-13-godišnjaka prikaže na nov, njima mnogo bliži način. (STJEPAN HRANJEC)

Dijete, naime, uči da nije samo roditeljski objekt već i arbitrarni subjekt. Stoga prevladavaju racionalni elementi jer djeca razlikuju što je dobro a što je zlo. Oni imaju praktični um te su glavni nositelji zapleta. Nadalje, ako je za njih razvidno što je dobro a što je zlo, tada djeluju unutar područja moralnosti i zakonitosti koje vrijede za sve ljude (…) Bitenc nije spreman ispuniti tajne želje čitateljske publike i neće nam estetski lagati na način Harryja Pottera. (SEAD BEGOVIĆ)