Anto Gardaš, Ilustracije: Svebor Vidmar

DUH U MOČVARI - redizajn

Roman Duh u močvari jedno je od ponajboljih i najpoznatijih Gardaševih djela, po kojemu je snimljeni i film. To je napet i zanimljiv dječji krimić u kojem dječaci tragaju za lovokradicama. Ali, to je ujedno i pouka o životu u prirodi, o biljnom i životinjskom svijetu, i o ponašanju ljudi prema bogatstvima vlastite domovine. Knjigom se oduševljavaju mnogi naraštaji učenika i njihovi roditelji. Vrijedi je pročitati jer je napisana kao najbolje štivo svoje vrste.

KRITIKA O KNJIZI:

U rezervatu djeca su postavljena, skupa s odraslima, u ozbiljnu situaciju – spasiti svijet prirode, pomoći živim bespomoćnim stvorenjima. Tu akciju ometa duh iz močvare, zapravo lovokradica; ne samo da ometa, on uništava (ubija) djelić prirodne ljepote. Motivacija za krimi-zaplet je tu: registriran je zločinac, isprva (zbog tajanstvenosti) kao duh u bijelom, evidentna je žrtva (žrtve – životinje), preostaju samo tragači, istražitelji. To su dvojica dječaka (…) oni su tipični dječji detektivi (…) Duh u močvari je osobit Gardašev roman (…) Anto Gardaš dao je mladome čitatelju iznimno zanimljivo i kvalitetno štivo. Ono je pisano srcem… (STJEPAN HRANJEC)

U ovoj uzbudljivoj krimi-priči čitatelj upoznaje ljepote rita, njegova jezera, bare, otoke, puteljke, biljni i životinjski svijet (…) Ovaj roman poziv je na čuvanje prirodnih ljepota i njenih stanovnika. Fabula je dinamična, napeta, puna neizvjesnosti i iščekivanja jer Gardaš je majstor u vođenju radnje, stvaranju zapleta i neočekivanih obrata (…) Iz djela zrači topla i iskrena čovjekoljubivost, dobrota, plemenitost. (DUBRAVKA TEŽAK)

Duh u močvari je knjiga u kojoj dominira ljepota krajolika i još mnogo toga što čitatelja privlači lijepoj knjizi. (BRANKO PILAŠ)

AUTOR O SVOM DJETINJSTVU:

Do škole sam putovao pet kilometara, osam godina, u društvu prijatelja. Ne znam što pričaju današnja djeca, ali mi smo svako jutro na putu u školu pričali bajke i priče.

AUTOR O KNJIZI:

U ljeto 1987. ležao sam u bolnici. Za vrijeme bolničkog posjeta, sin mi je, vidjevši me u onom teškom, gotovo bezizlaznom stanju, iznenada predložio da počnem pisati novu knjigu (…) Čak mi je i sugerirao da to bude knjiga o krivolovu, koja bi se zbivala u Kopačevu i Kopačkom ritu (…) bilo je pitanje hoću li ikada izaći iz bolnice, a kamoli napisati novu knjigu (…) I uspjelo je, Bogu hvala!